prihlásenie|registrácia |
0 Nákupný košík
kontakt - mapa - číslo účtu
Menu
Pyramída osobnosti - centrum sebarozvojaPyramída osobnosti - centrum sebarozvoja
Články

Témy

Sila mysle a ducha Vzťahy a láska Šťastie a zdravie Filozofia a mystika Nevysvetliteľné záhady Tajomná história


Nevysvetlené záhady bermudského "trojuholníka smrti"

Aj v iných častiach našej planéty miznú lode a lietadlá, no v Bermudskom trojuholníku sa ich stráca oveľa viac. Záznamy o tom, že tu čosi moreplavcom nesedí, nachádzame už v časoch Kolumba. On sám popisoval v tejto oblasti dovtedy nikde nevidené svetlá v mori. Okolo roku l800 sa viedli lodné záznamy presnejšie a od vtedy registrujeme zvýšený počet strácania sa plavidiel križujúcich túto oblasť. Za dve storočia sa tu stratilo necelých tristo lodí, plavidiel, ponoriek, lietadiel, rakiet, vrátane ich posádok.
Mnohým zmiznutiam a stroskotaniam lodí a lietadiel sa neraz prirýchlo pripisujú tajomné okolnosti, ktoré sa po podrobnejšom preskúmaní dajú vysvetliť náhlou silnou vzdušenou turbulenciou, tlakom vetra, atmosferickými poruchami, vzdušnými i vodnými vírmi a cyklónmi, či elektromagnetickými poruchami. Otázkou však naďalej zostáva, prečo práve v tejto oblasti sa spomínané javy vyskytujú oveľa častejšie, ako inde. Tiež všetky zmiznutia charakterizuje jeden zaujímavý prvok a to: stratili sa náhle, nestihli vyslať ani SOS a vždy krátko predtým hlásili posledné správy o pokojnom mori a peknom slnečnom počasí. Tam, kde posádky udávali svoju poslednú polohu, sa ale nikdy nenašli žiadne pozostatky z vybavenia lodí (záchranné člny, nafúknuté nepotopiteľné vesty a pod.), po lietadlách ani len olejové škvrny na mori (podľa ktorých je možné vrak havarovaného lietadla nájsť). Ak sa neskôr našli niektoré lode, boli nepoškodené, zásoby jedla nezničené a vyzerali náhle opustené. Okrem zvierat na nich nebol jediný človek.

Najväčšie a najtajomnejšie prípady

Za najzáhadnejšie zmiznutie minulého storočia sa považuje strata letky piatich amerických torpédonosných lietadiel typu Grumman TBM AVENGERY s kódovým označením Let l9 v roku l945. V tej dobe to boli vynikajúce bojové lietadlá dostatočne preverené v druhej svetovej vojne v Tichomorí. Necelú hodinu po odštartovaní sa letka prestala hlásiť, po dvoch hodinách základňa vyhlásila poplach. Pri prerušovných spojeniach zachytili na základni správy a rozhovory členov posádok o tom, ako je v ich okolí všetko zvláštne. Hoci komunikáciu rušil atmosferický šum, letecký inštruktor letiaci v tom čase poblíž tejto letky sa náhodou naladil na vysielaciu frekvenciu členov posádky a zachytil tento rozhovor: "Neviem, kde sme, museli sme zablúdiť... Práve sme preleteli nad malým ostrovom, inú zem nevidieť..." Ich posledné slová vraj boli: "Vyzerá to tak ako by sme... Vstupujeme do bielej vody... sme úplne stratení....slnko nevyzerá normálne..." Posledná veta z úst jedného pilota bola: "Nechoďte za mnou, vyzerajú ako keby boli z iného sveta..."

Následne na to začala vari najväčša záchranná udalosť v dejinách: l67 lietadiel nalietalo 4 1OO hodín. Všetky fakty o tejto udalosti boli však oficiálne utajené, lebo členovia posádky niečo videli či vedeli, čo nesmelo preniknúť na verejnosť. Okolo lietadiel vraj bolo vidieť nazelenalú hmlu, ktorá vznikla aj pri filadelfských pokusoch s neviditeľnosťou konaných roku l943. Alebo v celej udalosti zohralo svoju úlohu UFO, ktoré bývajú často videné v tejto oblasti?
Po 46 rokoch našli lietadlá l6 km od pobrežia Floridy v hĺbke 225 m pod hladinou pekne jedno vedľa druhého. Vraj nemali odistené kopule, ale v kabínkach sa nenašli stopy, ani kostry členov posádok.
Zaujímavá udalosť sa stala lietadlu spoločnosti National Airlines, ktoré v roku l970 letelo nad Bermudským trojuholníkom. Na l0 minút zmizlo zo všetkých radarov. l27 cestujúcim na palube záhadne meškali hodinky o rovnaký čas! Meškali i časomery lietadla. Išlo o nejakú časovú slučku, ktorá spôsobila desaťminutovú "stratu" lietadla z pozemskej reality?
Veľký rozruch spôsobilo zmiznutie nákladnej lode U.S.S. Cyclops s 309 člennou posádkou v roku l918 s nákladom mangánu a surovín na výrobu zbraní. Podobne tu zmizli náhle desiatky veľkých lodí. Alarmujúcu stratu spôsobilo zmiznutie 128 metrov dlhej nákladnej Martine Sulphur Queen v roku l963 s 15 000 tonami síry. Podobných prípadov by sa dalo vymenovať veľmi veľa, niet však pre ne miesta.

Zachránení svedkovia vypovedajú o divných zážitkoch

Prípadmi Bermudského trojuholníku sa zaoberalo veľa ľudí. Medzi odporcov nevysvetliteľného fenoménu patrí napríklad Lawrence Kusche, medzi zástancov Charles Berlitz. V jeho knižke Bermudský trojuholník našiel a zviditeľnil výpovede zopár hovoriacich svedkov záhadných zmiznutí lodí.
Čln kapitána rybárskej lode sa náhle ocitol v akomsi vodnom víre. Horizont sa v takýchto prípadoch stratí a voda sa prudko zdvihne nad ponor lodí. Plavidlo nečakane zahalí hustá hmla. Tá rýchlo príde a po udalosti sa rovnako rýchlo i rozplynie a posádka zasa vidí pokojné more do okruhu niekoľkých míľ.
Pri inej tragédii opisovali námorníci, že čosi vytiahlo energiu z lodných generátorov a zostali bez prúdu. Všetky elektronické a navigátorské prístroje pritom zlyhávajú.
Piloti pravidelnej leteckej linky Sunline Avation leteli Miami, keĎ im počas letu v roku l964 začali slabo svetielkovať krídla. Intenzita modrozelného svetla vzrástla až tak, že v riadiacej kabíne nebolo vidieť na svietiace čísla prístrojov. Tie sa však po chvíľke akoby "zbláznili". Keď začalo svietiť nakoniec celé lietadlo, mali pasažieri pocit, akoby svetlo išlo z jeho vnútra, zovšadiaľ. Určite vraj nebolo žiadnym odrazom zvonka. Po 5 minútach začalo žiarenie pomaly pohasínať.
Zaujímavé bolo i svedectvo posádky Boeningu 707 letiace do New Yorku. Z výšky 9 500 metrov zbadala 5 míľ od letovej dráhy, že sa oceán vzdúva v tvare ohromnej okrúhlej vlny, ako keby nastal obrovský podmorský atómový výbuch. Podľa ich odhadov sa vlny vyzdvihli až do výšky pol míle.
Iní zasa opisovali podobné prípady, kedy sa na oblohe zjavil svetielkujúci tmavý mrak, ktorý zaclonil hviezdy na jasnom nebi. Po pár sekundách pohyblivé svetielka zhasínali.

Teórie pokúšajúce sa objasniť bermudskú záhadu

Hoci sa táto oblasť stala doslova vedeckým problémom, ani jedna teória nedokázala vierohodne vysvetliť fenomén Bermudského trojuholníka v celom jeho rozsahu.
1/ Marseillskí výskumníci prišli s teóriou infrazvukových vĺn ("zvuk mora"), ktoré vznikajú pri intenzívnych búrkach a cyklónových poruchách rozkmitaním vzdušných a vodných častíc. Ak na človeka dlhšie pôsobia tieto nízkofrekvenčné vlny (pod l6 Hz, bežný zvuk je na porovnanie od l6 - 20 000 Hz), môžu mu spôsobiť vážne psychické poruchy. Ak sa tieto vlny stretnú s biologickými rytmami srdca v nepriaznivej koincidencii, môžu spôsobiť jeho zastavenie, ak čriev, môže nastať až ich roztrhnutie. Domy sa môžu stať neobývanými až do 5 km vzdialenosti od zdroja nízkofrekvenčných vĺn.

2/ W.B. Smith, elektronický odborník, sa domnieva, že práve magnetizmus hrá dôležitú úlohu pri miznutí lietadiel. Vraj oblasti znížených väzieb dokážu svojou vírivou silou roztrhnúť i lietadlo. Preto nestihnú dopravné prostriedky zavolať SOS, lebo neviditeľné magnetické a gravitačné poruchy nemajú ako včas zbadať, až kým sa neocitnú v strede ich pôsobenia. Gravitačné a magnetické polia spôsobujú mohutné vzdušné pohyby a z nich sa rodia cyklóny a ničivé vlny tsunami. Elektrické búrky sú tiež časté v týchto oblastiach (svetielkovanie predmetov). Sú to prúdy obrovskej sily, ktoré blúdia po zemeguli. Prečo sa však vyskytujú najviac práve tu, nevieme. Náhle búrky a vodné smršte sú pre posádky veľmi nebezpečné. Spôsobujú i nebezpečné turbulencie a nápory vetrov.

3/ Vedci z britskej Rady pre výskum prírodného prostredia dospeli k presvedčeniu, že v oblasti trojuholníka smrti sa skrývajú obrovské plynové bubliny metanhydrátu. Tento vysoko výbušný plyn vzniká bakteriálnym rozkladom organických látok, ktoré poklesli na dno mora. Pri teplotách okolo nuly a vysokom tlaku vody v jej hĺbkach zkryštalizuje - zmrzne. To mení usadeninu v nebezpečnú výbušninu. Za určitých podmienok môže táto masa na svojom povrchu prasknúť a cez vzniknuté diery sa vyrojí na hladinu vnútorný obsah v podobe veľkej hnilobne zapáchajúcej bubliny, ktorá zabíja.

4/ Jedna z moderných ezoterických teórii hovorí, že v tejto oblasti ešte stále pôsobia energetické zdroje predchádzajúcej civilizácie Atlantídy. Boli postavené na ostrove Poseidia (ponorený vraj pod Bermudským trojuholníkom), ktorý sa potopil ako posledný z atlantských ostrovov zhruba pred 12 000 rokmi, čo dokázali aj geologické vrty a s nimi spojené výskumy atlantického dna. Na mieste Bermudského trojuholníka bol údajne generátor slnečnej energie zásobujúci celú krajinu. Atlanťania podľa záznamov mnohých antických autorov získavali energiu pomocou Veľkých krištáľov, známych pod názvom Ohnivý kameň Tuaoi. Možno práve prudkými zmenami počasia, magnetickými či elektrickými búrkami môže byť tento energetický zdroj občas spúšťaný.

5/ Brian Josephson, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku, je presvedčený, že existujú viaceré paralelné vesmíry, ktoré sa prelínajú. Prienik dvoch paralelných vesmírov by mohol vytvoriť tunel z jedného sveta do druhého. Pri vhodných podmienkach sa "obeť" dostane do zeme nikoho, do medzipriestoru, či inej dimenzie, z ktorej niet návratu. Okrem lodí a lietadiel sa pred očami svedkov stratilo náhle i veľa ľudí. On to vysvetľuje týmto spôsobom.

6/ Podľa Ivana Sandersona práve v oblastiach a elektromagnetickými a gravitačnými prúdmi existujú dvere alebo okno do inej časovej a priestorovej dimenzie, cez ktoré môžu cestovať aj UFO. Ich záznamy – fotky a filmy sú vo veľkom množstve bežne dostupné na interente. Ak sa tam dostane náhodou pozemšťan z našej strany, vošiel aj podľa Charlesa Berlitza do jednosmernej cesty. Niet z nej údajne návratu na Zem buď kvôli nedostatočnej technike, alebo ho zmarí iná - vyššia sila.

Tajomstvá a záhady prírody budú našu myseľ večne zamestnávať. Treba ich všestranne skúmať, pretože raz nás určite dovedú k novému poznaniu. Týka sa to "diabolských trojuholníkov smrti" rovnako, ako mnohých iných nevysvetliteľných javov, od ktorých sa veda nemôže dištancovať. Netreba tvrdohlavo popierať všetky oponujúce teórie tej "našej", ktorú my vyznávame, pretože niekedy pôsobia práve tie zdanlivo najprotichodnejšie spoločne na jednom mieste.

Michelle Mattieligh  - uverejnené v Kankáne  10/2000

späť